În era digitală în care trăim, dispozitivele electronice, cum ar fi telefoanele mobile, tabletele, televizoarele și computerele, sunt omniprezente în viețile noastre.

Acestea au devenit o sursă inepuizabilă de educație, distracție și comunicare, cu atât mai mult pentru copiii noștri. Cu toate acestea, aceste dispozitive digitale emană un tip de lumină care poate avea consecințe negative asupra sănătății, în special a copiilor – lumina albastră.

Lumina albastră poate provoca o varietate de simptome, de aceea este important să înțelegem cum să protejăm vederea copiilor noștri. Influența negativă asupra ochilor și creierului este mai accentuata în randul copiilor și adolescenților care depășesc intervalul de timp permis conform vârstei, ei fiind mai puțin rezistenți la acest tip de stres.

 

Principalele efecte ale expunerii prelungite la lumina albastră

Lumina albastră, deși este o parte naturală a spectrului luminos, poate avea efecte dăunătoare asupra ochilor și a somnului atunci când suntem expuși la ea pentru perioade lungi de timp, în special prin ecranele digitale.

  • Probleme de vedere

Expunerea prelungită la lumina albastră poate duce la oboseală oculară, iritații, uscăciune și chiar la deteriorarea vederii. Aceasta poate, de asemenea, să contribuie la dezvoltarea degenerării maculare, o afecțiune oculară care poate duce la pierderea vederii.

  • Afectarea dezvoltării lobului frontal din creier

Atunci când folosește tableta sau telefonul, copilul tău este privat de lumea reală, ducând la apariția tulburărilor psiho-neurologice. Aceste tulburări îngreunează formarea abilităților motorii și senzoriale care pot duce la dezvoltarea deficitară a lobului frontal. Această parte a creierului este responsabilă de limbaj,inhibitii, formarea personalității, abilități de comunicare și procesul de luare a deciziilor.

  • Tulburări de somn pentru tine și cel mic

Lumina albastră de la ecranele LED perturbă capacitatea organismului de a elibera hormonii care induc somnul (melatonina) și care declanșează în mod natural ciclul somn-veghe. Pentru un somn odihnitor pentru tine și copilul tău, evită folosirea telefonului sau a tabletei pe timp de seară, cu aproximativ 2 ore înainte de somn. Alege să îi citești o poveste. Cititul cu glas tare favorizează apropierea față de cel mic, favorizează formarea limbajului și îl va încuraja să citească atunci când crește.

  • Impact asupra dezvoltării cognitive

Studiile sugerează că expunerea prelungită la ecrane, inclusiv la lumina albastră, poate avea un impact negativ asupra atenției, concentrării și abilităților de învățare ale copilului.

Încearcă să limitezi timpul petrecut pe gadgeturi. Dacă, totuși, după vârsta de 5 ani dorești să facă parte din această eră a lumii digitale, folosește telefonul pe termen scurt pentru jocuri care stimulează dezvoltarea gândirii copilului tău, iar în tot acest timp ai grijă ca cel mic să interacționeze cu un adult.

 

Cum să protejezi ochii copilului de lumina albastră

Există câteva metode prin care poți proteja ochii copilului tău de efectele luminei albastre:

– Limitează timpul petrecut în fața ecranului – în primul rând, este important să limitezi timpul pe care copilul îl petrece în fața ecranului. Acest lucru nu numai că va reduce expunerea la lumina albastră, dar va permite și copilului să se implice în alte activități care sprijină dezvoltarea sa generală.

– Reguli pentru utilizarea dispozitivelor înainte de culcare – evită utilizarea dispozitivelor cu cel puțin o oră înainte de culcare pentru a permite corpului să producă melatonină și pentru a asigura un somn sănătos.

– Ochelari pentru lumina albastră – ochelarii special concepuți pentru blocarea luminii albastre pot fi o soluție optima pentru a proteja ochii copilului atunci când utilizarea dispozitivelor digitale este necesară pentru perioade mai lungi de timp.

 

Importanța unui consult oftalmologic

Un control oftalmologic regulat este crucial pentru a monitoriza sănătatea ochilor copilului. Un medic oftalmolog profesionist poate detecta semnele timpurii ale problemelor de vedere și poate oferi recomandări personalizate pentru protecția ochilor împotriva luminii albastre.

La clinica oftalmologică Kidoptik din București, medicii folosesc echipamente avansate pentru a examina ochii și pentru a evalua impactul potențial al luminii albastre asupra sănătății ochilor. Ei pot, de asemenea, să ofere soluții, cum ar fi prescrierea ochelarilor de protecție împotriva luminii albastre sau a picăturilor pentru ochi pentru a ameliora oboseala oculară.

În concluzie, în timp ce dispozitivele digitale au adus multe beneficii, este important să fim conștienți de efectele potențial dăunătoare ale luminii albastre pe care o emit și să luăm măsurile necesare pentru a proteja ochii copiilor noștri. Un consult oftalmologic poate fi un prim pas important în asigurarea că ochii copilului tău sunt sănătoși și protejați.

De mentionat ca setarile pentru emiterea luminii albastre din dispozitivele digitale nu sunt atat de eficiente cat se sustine si ofera o senzatie de falsa siguranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verified by MonsterInsights